Spelning

Tonbruket @ Södra Teatern

af01e14c305711e3921422000a1fb704_8
De magiska stunderna kryllar på Nubium Swimtrip, Tonbrukets senaste skiva. Till exempel den fokuserade mjukheten på spåret Closings, låten Ligas livliga folkmusiksdriv och de sträva stråkarna på avslutande Floatsome. Skivans titel, som anspelar på Mare Nubium (ett av månens alla hav), vittnar om god självinsikt, albumets tilltalande och meddragande flyt är helt oemotståndligt. Man svävar med oavsett om man vill eller inte. Det är helt klart kvartettens bästa platta, även om de två tidigare inte alls är särskilt dumma. Tvärtom.

Och mitt i brittsommaren bjuder bandet på en magnifik spelning på Södra teatern, denna perfekta plats för just den här sortens konserter. Med sig har dem tre blåsare, en kille med någon slags tamburinuppgift och en nyckelharpspelare. De medverkar inte hela tiden, men plockas in när det behövs fyllas ut, maximeras och lyfta. Vid ett tillfälle levererar Anna Högberg ett sådant nackhårsexplosivt saxofonsolo att jag för en stund glömde bort att andas.

När bandet spelar sin, ja, vad ska man kalla det, fusion jazz kanske, eller kanske rentav progrock, fast vem bryr sig, blandar dem känslor av blissful och badass, om ni ursäktar amerikanskan. Det är bländande stämningsfullt och samtidigt väldigt ödsligt. Kanske har de uppfunnit genren ödeglädjesjazz. Det groove som sätts av Berglund bas och Werliins trummor, kontras med Hederos varsamma klaviaturer och Lindströms kosmiska elgitarrer. De är väldigt sammansvetsade och på scenen syns både deras glädje och kamp. Det är faktiskt inget annat än en ynnest att få uppleva Tonbruket live.

Läs mer