Festival

Inför Dans Dakar 2013

Namnlös

I morgon är det dags för den något mer creddiga av Stockholms stora dansfestivaler: Dans Dakar. Den årliga endagsfestivalen uppstod ur askan av gratisfestivalen Pop Dakar, som alltså bytte namn och inriktning och började ta ut ett överkomligt biljettpris (i år 545 kr). Tidigare år har världsnamn som Paul Kalkbrenner och Crystal Castles uppträtt, men i år är de stora namnen fler och större (och överlag bättre, även om inget är i klass med Crystal Castles). Festivalen headlinas av en urstark trio i legendariska The Prodigy samt de två något mer moderna namnen Justice och Röyksopp. Alltsammans hittar ni alltså på Universitetsområdet i morgon och spelschemat hittar ni här.

Nu kanske det förväntas någon form av expertis från mig inom dansmusik. Så är det icke! Jag vill inte kalla mig mer än en popare på bortaplan när det kommer till denna festival, men det betyder ju inte att jag inte har en massa spännande att se fram emot i morgon. Här är en del av det:

Röyksopp DJ-set
Stora scen 17.30 – 18.45
Min absoluta favorit på festivalen. Norska Röyksopp har gjort avslappnad men otroligt medryckande eletropop i tolv år nu och har en imponerande katalog musik att välja på under sitt DJ-set. De har tidigare samarbetat med bland annat Robyn och Karin Dreijer från The Knife på några av sina största hits och lösa rykten har cirkulerat om att Robyn ska gästa duon i morgon. Händer det så händer med största sannolikhet magi.

The Prodigy
Stora scen 23.30 – 01.00
Stilbildande giganter från 90-talet som är den stora publikdragaren i år. De är kända för sina vilda liveshower och är faktiskt det enda av festivalens fyra största namn som spelar live och inte ett DJ-set. När jag såg dem på Hultsfredsfestivalen 2011 var festen enorm.

Hudson Mohawke
Lilla scen 22.30 – 23.30
Modern dansmusik som den ska vara. Låter som att slåss med lasersvärd på klubb. Är du sugen på Kanye Wests kommande album kan du dessutom hoppas på att kompisen Hudson Mohawke spelar lite av hans nya material live, något han gjort en del den senaste månaden.

Annat smått och gott: när Justice avslutar festivalen, när Rebecca & Fiona spelar senaste singeln Union som äntligen gör svensk house politisk, när Gesaffelstein spelar smutsig techno, när du äter middag istället för att se Pendulum.

Läs mer