Månadssammanfattning

Rikard berättar om det viktigaste från april

Namnlös

Fyra etablerade kort har släppt efterlängtade plattor som alla är pärlor på sina vis. Elektroniskt är på tapeten, till och med Håkan har petat in en synthballad på sitt album, och The Knife och James Blake har släppt var sina elektroniska mästerverk. Kolla även in solbadande Kurt Vile och ångestladdade The Flaming Lips – och givetvis spotifylistan med låtarna du inte får missa!

Bästa albumen

The Knife – Shaking the Habitual
Det råder ingen tvekan om att The Knife inte försökte göra en singel med Heartbeats-potential när de gjorde Shaking the Habitual. De vet att det här okonventionella, komplexa och helgalna stuket inte passar in hos en shuffle-generation som helst vill bli klappad medhårs. Istället har de slipat kanterna vassa och bufflat sig tillbaka in i en musikscen de hållit sig undan från i sju år. Shaking the Habitual har, under ytan av ljud och tekniker vi inte är vana vid, trots allt aprils bäst spenderade popminuter. Ett elektroniskt mästerverk som säger precis vad som behöver sägas. Ett album som sticker lika mycket i öronen som omslaget svider i ögonen. Ett fräscht försök som är suveränt utfört. Läs gärna serien på The Knifes hemsida om extrem rikedom och feminism.

James Blake – Overgrown
Blake driver inte bara sina experiment med hur lugn elektronisk musik låter bäst vidare, han lägger även in ytterligare lager av låtskrivarteknik i sin musik och låter mer singersongwriter än någonsin tidigare. Det är precis vad som behövs i en musikscen där människan bakom blir allt mer osynlig och musiken lätt blir opersonlig.

Håkan Hellström – Det kommer aldrig va över för mig
Håkan börjar bli gammal nu. Det är trevligt.

Yeah Yeah Yeahs – Mosquito
Nej, YYYs kommer med största sannolikt aldrig gå tillbaka till sitt skränigare garagerocksound. Det är dags att släppa det nu, dags att ta bandet för vad de gör i dag istället för att hoppas på en garagerockrevival-revival. Samma sak gäller för The Strokes, också aktuella med ett nytt album, men där Strokes snubblar och dribblar bort sig själva står YYYs med fötterna stadigt. Monstruösa singeln Sacrilege skiner överlägset starkast på albumet Mosquito, med geniala gospelinslag med stor allsångspotential. Resten av albumet visar upp nya sidor av bandet, på gott och ont men mest på gott.

Även: Kurt Vile – Wakin on a Pretty Daze, The Flaming Lips – The Terror

SPELLISTA: Låtar du måste höra från april

Läs mer