Dagens låt

Kåre Vernby – Åh gud, vad ska vi göra?

Kåre Vernby - Åh gud, vad ska vi göra?

Kåre Vernby – Åh gud, vad ska vi göra?

Jag får ett mail från Kåre. Hur låter det när en väldigt minor player i det tidiga svenska indie-90-talet blivit 38?, skriver han frågandes och jag säger att det låter fantastiskt. Denna minor player-man, som jag har noll koll på förutom det som Google berättar: han har varit med på The Bear Quartet-tributeskivan Money Talks från 2004 tillsammans med Dibaba och sjungit på låten European Sun.

Nu har han släppt en EP, kanske är den gammal. Soundcloud säger fyra månader. Men varför bry sig? Låten Åh gud, vad ska vi göra? är i alla fall fantastisk fin. Och med en liten rad blir den så där politiskt laddad som jag vill att musik ska vara; ”för du är moderat och det hatar jag så klart”. På något sätt hamnar det i totalt fokus och kanske är det inte något positivt när resten av låten är så bra, men jag kan inte släppa hans uttalande. Det ekar liksom kvar i huvudet medan resten av låten spelas upp i mina öron.

Ifall ni inte besöker Soundcloud för att höra resten av EP:n kan ni få lite kuriosa om omslagsbilden:

Fotot är taget av Jon Lundmark på 1994 års upplaga av Trästocks och föreställer Magnus ”Bölla” Andersson, Mårten Nilsson och mig. Magnus hade skjutsat oss de nästan 100 milen för att vi skulle kunna spela där. Jag minns hur han – som var den enda i bilen som hade körkort och som höll på att somna – liksom skuttade fram bilen de sista milen genom att gunga på gaspedalen.

Läs mer